Tekirdağ'da her ailenin mutfağında mutlaka pişen, herkesin bildiği belli başlı yemekler vardır. Bunların en başında tahmin edeceğiniz gibi Tekirdağ Köftesi gelmektedir. Burada benim sizlerle paylaşmak istediğim, sadece Tekirdağ ve çevresine ait olduğunu düşündüğüm tatlardır. Bunlar Tekirdağ köftesi, cizleme, höşmelim, Hayrabolu tatlısı, kaçamak, Tekirdağ peynir helvası, paça
Tekirdağ Köftesi
Ortaya çıkışı:
Bu köftenin bir adı tat köftesi, diğer bir adı ise Hacıköylü köftesidir. Aslen Hayrabolu Alacaoğlu köyünden Tekirdağına gelen ve kebapçı Hüseyin Ağa tarafından piyasaya tanıtılmıştır. Hüseyin Ağadan köfteciliği öğrenen Hacıköylü Hüseyin ve çocukları hem yoğurtçuluk hem de köftecilik yaparak bu iki ürünü de tanıtmışlar ve Hacıköylü köftesi zamanla Tekirdağ Köftesi adını almıştır. Tekirdağ köftesinin ünü Türkiye çapında yayılmış olup, halen T.S.E. damgası alınarak ve vurularak hazır şekilde vakumlanıp paketler halinde satılmaktadır.
Tarifi:
Malzemeler:
1 kg orta yağlı Parça et (sığır daha yumuşak dana eti ise sıkı ve sert gelir.)
75 gr bayat ekmek
1 baş (ufak) soğan
Ufak bir diş sarmısak
Bu karışım hep beraber makinada çekilir.Sonra içine baharat olarak
1/2 çorba kaşığı kimyon
1/2 çorba kaşığı tuz
1/2 çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çorba kaşığı pul kırmızı biber
1/2 çorba kaşığı karbonat
Evvelce çektiğimiz kıyma içine konur ve yoğrulur. Yeniden çekilir. Normal kapta bir gece bekletilir.
Cizleme Tarifi:
Su, maya, tuz, un karıştırılarak boza kıvamında bir hamur elde edilir. Bir müddet bekletilip hamur mayaya geldikten sonra teflon tava kızdırılır. Cezve veya kepçe ile hamur ince bir tabaka halinde kızgın tavaya dökülür üstüne. Hızlı ateşte tek yönlü pişirilir. Hamurun piştiği üzerindeki deliklerin oluşmasından anlaşılır. Cizlemeler piştikten sonra ise üzerine tereyağ sürülür. Arzu edilirse toz şeker serpilir, bal sürülür,rulo yapılır ve sıcakken yenilirse daha lezzetlidir. Cizleme genelde Trakya'da Toz Şeker ile yenir.
Höşmelim Tarifi:
Malzemesi:
Tuzsuz ve taze peynir, un, şeker, tuz.
Yapılışı:
Peynir bir tencereye konur. Orta şiddetli ateşte eritilen peynire çok az tuz ilave edilir. Önceden ölçüsü belirlenen un katılarak sürekli karıştırılır. Unun miktarı çok önemlidir. Daha sonra şeker ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Kıvamında olabilmesi için peynirin tencerenin içinde yağ çıkararak dönmesi gerekir. Yağ salmaz ve iyi dönmezse çok lezzetli olması beklenmez. Yaklaşık 25 dakika süren pişirme ve çevirme işlemi sonrası genişçe bir tepsiye boşaltılır. Üzerine toz şeker serpilir.Kaşıkla dikey olarak kestirilerek yağın yukarı çıkarılması sağlanır. Sıcak yenir.
Hayrabolu Tatlısı:
Malzemesi:
1 kg tuzsuz peynir, 8 yumurta, 250 gr un, 250 gr irmik, 2 çay kaşığı karbonat.
Yapılışı:
Peynir, elle yumuşatılır. İçine 8 yumurtanın ikisinin akı ayrılarak hepsi kırılır. Unla irmik beraberce, Karbonatla birlikte yoğrulur. Karışım kulak memesi yumuşaklığında olunca, hazırlanan altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilir. Piştikten sonra 1250 gr su, 1 kg toz şekerle yapılan şerbet kaynamaya başladığı zaman tatlılar kepçe ile içersine atılır. 20-25 dakika bastırmak sureti ile kaynatılan tatlılar tabağa konarak üzerine isteğe bağlı kaymak veya tahin konarak, süsleme amaçlı hindistan cevizi veya fıstık konarak servis yapılır.
Kaçamak:
Mısır unu, su, tuz, tahin, pekmez, tereyağ.
Yapılışı:
Isıtılan sıcak suyun içine mısır unu salınır. Mısır unu ve su bir oklava ile karıştırılır. Koyulaşıp patlar hale gelince kaçamak tepsiye dökülür. Ortası açılır,çukura eritilmiş tereyağı dökülür. Veya tahin ile pekmez dökülür.
Tekirdağ Peynir Helvası:
Malzemesi:
Tuzsuz peynir, 4 yumurta, yarım paket margarin, un, irmik ve karbonat.
Yapılışı:
Tuzsuz peyniri tencereye koyup eriyinceye kadar kaynatın. Peyniri tencereye koyduktan sonra yarım çay kaşığı karbonat, 1 çorba kaşığı irmik koyup eriyinceye kadar kaynatınız. Eridikten sonra 4 yumurtanın sarısını ve şekeri kapağa koyup karıştırın ve sonra erimiş olan peynire yavaş yavaş karıştırarak dökün. Yumurtayla kaynadıktan sonra içine ununu dökün. Unu dökerken sürekli karıştırın. Koyulaşıncaya kadar unu, daha sonra altına sanayağı koyup karıştırmaya başlayın. Piştikten sonra ateşten indirip, sıcak servis yapın.
Paça Tarifi:
Malzemeler:
1 adet tavuk göğsü
2 kaşık margarin
3 çorba kaşığı yoğurt
3 diş sarımsak
2 adet yumurta sarısı
3 çorba kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
3 adet hazır yufka
2 kaşık sirke.
Tavuk eti ince ince ve küçük parçalar şeklinde doğranır, bir kap içinde ateşte bir miktar su ile haşlanır. Yufka parçalara ayrılarak bir tepsiye dizilir ve çok kısa bir süre fırında kızartılır. Fırından alınan yufkaların üzerine 1 bardak tavuk suyu dökülür ve yumuşamaları için 5 dakika tekrar ısınmış fırına konulup bekletilir. Fırından alınan yufkaların üzerine haşlanmış tavuk parçaları dizilir. Ayrı bir kapta, tavuk etinden elde edilen tavuk suyu, margarin, ezilmiş sarımsak, yoğurt, yumurta sarısı ve un mikserle çırpılır. Ardından bir süre ateşte pişirilir. Ateşten alınan karışıma sirke ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan bu sos tavuklu yufkaların üzerine dökülür. İstenirse üzerine kızdırılmış tereyağ ve pul biber karışımı eklenebilir
Eskiden paça yemeğini hazır yufka yerine doğranmış bayat ekmek kullanarak yaparlardı. Ben tarifdeki gibi yufkayla denedim, bu şekilde de çok güzel oldu. Teşekkürler...
YanıtlaSil